Sezon na nie właśnie się rozpoczął i szybko osiągnął pełnię – do Wielkiego Postu semla jest do zdecydowaną królową kawiarnianych gablot. 

Skład? – Spora drożdżowa bułka, nie za słodka ale za to ze zdecydowanym smakiem kardamonu, w wydrążeniu jej dolnej części masa marcepanowa, na niej „wianuszek”-hm… bitej śmietany (niesłodzonej), przykrywamy górną częścią, posypujemy cukrem-pudrem i gotowe. 

Kiedy karnawał się kończy, semla jest odpowiednikiem polskiego pączka, jedzonego w tłusty czwartek. Tyle, że w Szwecji obchodzi się „tłusty wtorek” – ten zaraz przed środą popielcową.



Przepis na 12 sztuk

  • Składniki na bułkę:

Mleko pełnotłuste – 2 dcl,

Drożdże – 25 g,

Mąka pszenna – 7 dcl,

Jajko – 1 szt,

Sól – ½ łyżeczki do herbaty

Pokruszone ziarna kardamonu – 1 łyżka stołowa,

Cukier – 1 dcl,

Masło – 100 g,

Jajko roztrzepane do pendlowania – 1 szt,

  • Składniki wypełnienia:

Mleko pełnotłuste – ½ dcl,

Masa marcepanowa 75 g. (sprawdziliśmy, że w Polsce też jest w sprzedaży gotowa),

Migdały posiekane – ½ dcl,

Śmietana min. 36% – 2 dcl,

Cukier puder,

  • Wykonanie

– podgrzej mleko do temp. max. 37°

– rozdrobnij drożdże, zalej mlekiem, wymieszaj aż się rozpuszczą

– dodaj ok. 4 dcl mąki, wymieszaj, odstaw na ok. 15 min.

– dodaj pozostałą mąkę, jajko, sól, kardamon i cukier i rozpocznij wyrabianie ciasta powoli dodając masło. 

– odstaw na 30 min do wyrośnięcia przykryte ściereczką,

– podziel ciasto na 12 części i uformuj okrągłe bułeczki,

– ułóż na blasze i pozostaw na 1,5 – 2 godziny do wyrośnięcia

– nagrzej piekarnik do 210°, pędzluj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika na 8-10 min. Po wyjęciu pozwól ostygnąć.

– odkrój górę każdej bułki i usuń ze środka dolnej części nieco ciasta,

– usunięte ciasto umieść w misce, dodaj mleko, utartą masę marcepanową i migdały.

– wypełnij zagłębienia w bułce masą,

– ubij śmietanę i rozdziel na wszystkie bułki,

– przykryj odkrojoną wcześniej górą, posyp cukrem pudrem

Smacznego!

Ludzie starsi pamiętają jeszcze czasy kiedy semle jedzono z głębokiego talerza, do którego na dno nalewano ciepłego mleka – nie może być go jednak za dużo. Też pycha!